De gode mærker

I Karisefonden anbefaler vi vores beboere at handle ind efter nedenstående mærker. Mærkerne er visuelle, genkendelige og nemme at få øje på i supermarkedet. Kan du ikke læse varedeklarationen, kan du sagtens handle sundt ind alligevel ved hjælp af følgende mærker:

Nøglehulsmærket


Nøglehulsmærket er et officielt mærke, som gør det nemt for os forbrugere at vælge sundere fødevarer. Med nøglehulsmærket sparer vi på fedt, sukker og salt og får flere kostfibre og fuldkorn. 
Kig efter mærket på alle slags fødevarer fra kød, færdigretter og kornprodukter til frugt, grønt, fisk og fedtstof. Nøglehulsmærket finder du på hylderne i forretninger over hele landet. 
Fødevarer med nøglehulsmærket gør det nemt at vælge sundere og følge De 10 Kostråd i hverdagen:

  • Spar på fedt: Mad med et højt fedtindhold øger kalorieindholdet og dermed risikoen for at udvikle overvægt og livsstilssygdomme. 
  • Spar på sukker: Sukker bidrager til mange kalorier og øger risikoen for overvægt og huller i tænderne. I kroppen giver sukker en hurtig og stor blodsukkerstigning med efterfølgende blodsukkerfald. Dette kan føre til træthed og ubehag. Begrænser du indtaget af sukker og tilsat sukker, vil du opleve et mere stabilt blodsukker.
  • Spar på salt: Der er god grund til at tænke over, hvor meget salt du spiser. For meget salt kan være medvirkende årsag til helbredsproblemer som forhøjet blodtryk, hjertekarsygdomme og kræft. 
  • Spis flere kostfibre og fuldkorn: Fuldkorn mætter rigtig godt. Det betyder, at du spiser mindre og får lettere ved at holde vægten. Det gode er, at blodsukkeret bliver mere stabilt, når vi spiser mad med fuldkorn og kostfibre. Kostfibrene er desuden gode for fordøjelsen og holder maven i gang.

Fuldkornslogoet


Vælger du fuldkornslogoet, når du handler, er du garanteret et produkt med masser af fuldkorn. Fuldkornslogoet finder du på hylderne i forretninger over hele landet, hvor der findes et stort udvalg af produkter med masser af fuldkorn. 
Rugbrød og havregryn er gode kilder til fuldkorn. Spis fx havregryn/havregrød til morgenmad og et par skiver rugbrød til frokost, så får du nok.

Økologi


Økologiske fødevarer er fremstillet efter principper, der tager hensyn til miljø og dyrevelfærd. Der er fire gode grunde til at vælge økologi:

  • Du beskytter vores natur og grundvandet 
  • Du støtter dyrevelfærd 
  • Du får færre tilsætningsstoffer 
  • Du sparer dig selv for sprøjtemidler 

Karisefondens køkkener har Det Økologiske Spisemærke i både sølv (60-90%)
og bronze (30-60%). Det Økologiske Spisemærke er et statskontrolleret bevis på, at et spisested satser på økologi. Det Økologiske Spisemærke er gratis og viser, hvor stor en procentdel af de indkøbte føde- og drikkevarer der er økologiske. 

Vi anbefaler vores beboere via vores Mad- og Måltidsvision at indkøbe årstidens frugt og grønt, og at de indkøber basisvarer som fx gulerødder, kartofler, mel, gryn, kerner, mælk, tomater på dåse osv. med økologi-mærke. Disse varer koster stort set det samme som konventionelle varer.