God køkkenhygiejne

Køkkenhygiejne handler om at undgå sygdom

Det er vigtigt med god køkkenhygiejne, så du og dine evt. bofæller eller familiemedlemmer ikke bliver syge. Madbakterier kan give ondt i maven. Du kan gøre meget for at stoppe smitten: 

Vask dine hænder

Vask dine hænder, inden du starter med at lave mad.

Vask hænder, når du har været på toilettet, har pudset næse samt imellem tilberedning af grøntsager og kød.

Tip

  • Vask altid hænder, når du har rørt ved råt kød.

Hold råvarerne adskilt 

Hold grøntsager og kød adskilt, så du undgår at forurene dit kød med jordbakterier fra grøntsagerne. 

Tips 

  • Brug et grønt plastikskærebræt til grøntsager og frugt, et rødt skærebræt til det rå kød, et blåt skærebræt til rå fisk, et hvidt skærebræt til færdigtilberedte retter.
  • Har du kun ét skærebræt, er det vigtigt, at du rengør det grundigt med varmt vand og sæbe, lige efter du har brugt det, og inden du skal bruge det til noget nyt. 

Hold maden adskilt  

Hold al den rå mad adskilt fra den færdiglavede mad. Råt kød eller rå grøntsager må ikke ligge ved siden af fx pålæg, færdige retter, desserter og lignende. Få dråber rå kødsaft med sygdomsfremkaldende bakterier i en færdigret kan gøre dig syg.

Tips

  • I køleskabet er det bedst at have en hylde til det rå kød, en skuffe med alle grøntsagerne og en hylde til pålæg.
  • Læg dit frosne kød til optøning i en dyb tallerken eller skål i køleskabet, så du undgår, at eventuel saft fra kødet drypper ned på andre fødevarer.

Brug rene klude og viskestykker

Beskidte karklude, viskestykker, håndklæder og forklæder kan også sprede bakterier.

Tips 

  • Skift karkluden hver dag.
  • Skift viskestykkerne, håndklædet og forklæder et par gange om ugen.
  • Hvis du spilder kødsaft på køkkenbordet, så tør op med køkkenrulle, inden du bruger karkluden.

Opvarmning 

De fleste bakterier dræbes ved 75 grader. Derfor skal du genopvarme maden fx lasagnen, gryderetten og frikadellerne til 75 grader.

Tips

  • Brug et stegetermometer til at måle temperaturen. 
  • Hele stege som fx oksesteg og flæskesteg behøver ikke være gennemstegte, da der ingen bakterier er inde i midten af stegen.

Nedkøling

Har du en rest aftensmad, som du vil gemme, skal den i køleskabet eller fryseren med det samme.

Tip 

  • Store portioner deles ud i mindre bøtter eller fryseposer. Husk at skrive dato på.

Køleskabet

Tjek dagligt, at dit køleskab står på 5 grader. Temperaturen må ikke komme over 5 grader, for så begynder bakterierne at formere sig. 

Tips

  • Hold orden i dit køleskab, og gør det rent én gang om ugen med sæbevand.
  • Husk at tjekke udløbsdatoen på dine madvarer.

Fryseren

Tjek dagligt, at din fryser står på -18 grader. 

Tips

  • Hold tingene adskilt i din fryser i poser og bøtter med låg.
  • Afrim din fryser 1-2 gange om året.