Om opskrifterne
Sådan læser du opskrifterne
- I opskrifterne står mængden på de fleste råvarer i ubehandlet stand. Det vil sige, at du skal veje grøntsagerne, før du renser dem.
- Ovnens temperatur er angivet med varmluft for nemhedens skyld. Hvis du ikke har eller bruger varmluft, skal temperaturen være ca. 10 % eller 20 grader højere, end der står i teksten.
- Brug lidt ekstra tid til slut i madlavningen på at smage maden til. Start med salt og peber. Vi har angivet, cirka hvor mange drej og drys salt og peber der skal i, men det er dig, der bestemmer, om maden smager dig. Vi har angivet salt som ”nip”, det vil sige den mængde, du kan have mellem pege- og tommelfinger. Og peber med ”drys eller drej”: Mængden, du kan drysse ud af en peberbøsse eller dreje ud af en peberkværn med ét vrid.
- Når der er mange grøntsager i en ret, smager den endnu bedre, hvis du tilsætter lidt syrligt, fx citronsaft eller eddike. Dette gælder især, når grøntsagerne er kogte, bagte eller stegte, da det fremhæver sødmen. En frisk salat med syrlig dressing er også rigtig god som tilbehør fx kålsalaten til den stegte flæsk.
- Hvis du vil spise klimavenligt, er det godt at variere de salater og grøntsager, du spiser som tilbehør, med årstiderne, det vil sige at følge sæsonernes udbud. Vi har fotograferet en del retter med salater til. Fx rødkålssalaten til den stegte flæsk. Men om sommeren giver det ikke så meget mening at spise rødkål. Her er spidskål i sæson, og det er oplagt at spise spidskålssalat til den stegte flæsk. Ved salatopskrifterne står der, hvilke retter de passer godt til. Du kan lade dig inspirere af dette – eller i stedet lave din egen favoritsalat. Hvis du gerne vil følge årstidens udbud af friske varer, er det nemmeste at fylde indkøbskurven med flest mulige danske varer. Så skal de ikke transporteres langt væk fra til skade for klimaet. I supermarkedet står der på eller ved alle grøntsager og frugter, hvor de kommer fra.